NIEUWS
07-12-2023
​
Update richtlijnen accreditatie
Per november 2023 is er een nieuwe versie van de richtlijn voor accreditatie verschenen. Deze nieuwe versie is te vinden op de volgende pagina:
16-12-2022
​
100 geaccrediteerde rTMS behandelaren!
Deze maand is de 100 rTMS behandelaar geaccrediteerd! Een mooie mijlpaal aan het einde van dit jaar en een succesvolle afsluiter van het eerste jaar dat met accreditatie gewerkt wordt. Meer informatie over accreditatie is te vinden op de volgende pagina:
28-11-2022
​
Emerging talents in human neuroscience: Neuromodulation 2023
Frontiers in Human Neuroscience publiceert in 2023 een collectie artikelen geschreven door aanstormend talent op het gebied van hersenstimulatie. Deadline voor het indienen van een abstract is op 10 januari 2023, voor het volledige manuscript is deze deadline 10 mei 2023.
​
Zie onderstaande link voor meer informatie:
13-09-2022
​
Wetenschappelijke publicatie
Recentelijk heeft commisielid Koen Cuypers met collega's een review gepubliceerd over dual-site TMS. Het artikel is verschenen in Reviews in the Neurosciences en is hieronder te vinden.
​
02-06-2022
​
NVvP Voorjaarscongres
Op 11, 12, en 13 mei vond de 150e editie plaats van het Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Verschillende leden van de stichting waren aanwezig op het congres, waaronder onze vice-voorzitter Philip van Eijndhoven die tevens in de congrescommissie van dit jaar zat. Daarnaast heeft een aantal van hen een presentatie mogen geven. Op elke congresdag was er minimaal één symposium met hersenstimulatie als onderwerp en de animo was groot.
​
Op de website is meer informatie over het congres te vinden, waaronder de aftermovie waarin ook commissielid Eva Dijkstra kort aan het woord is.
​
14-01-2022
​
4th International Brain Stimulation Conference in Charleston, South Carolina
Van 6-9 december vond de vierde editie van de International Brain Stimulation Conference plaats in Charleston, South Carolina in de Verenigde Staten. Nederland en België waren goed vertegenwoordigd op dit congres, niet alleen qua aanwezigheid maar ook wat betreft sprekers en posterpresentaties.
Het was een inspirerend congres waar alle vormen van hersenstimulatie aan bod kwamen; van repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) tot diepe hersenstimulatie (DBS) en van focused ultrasound stimulation (FUS) tot nervus vagus stimulatie (VNS). Op de congresdagen kwamen de verschillende aspecten van onderzoek naar hersenstimulatie langs. Er werd begonnen bij fundamenteel onderzoek, waarna de overstap werd gemaakt naar translationeel en uiteindelijk klinisch onderzoek. Voor ieder wat wils!
​
​We hebben enkele van de aanwezigen gevraagd om wat over het congres te zeggen.
Koen Cuypers, Melina Hehl, Sybren van Hoornweder en Raf Meesen, onderzoekers bij UHasselt en KU Leuven:
Begin december reisden we met een beperkte delegatie van UHasselt - KU Leuven af naar Charleston (South Carolina, USA) voor de 4e international Brain stimulation conferentie met twee intenties. Ten eerste wilden we graag onze nieuwste wetenschappelijke bevindingen presenteren aan experts binnen het domein. Deze bevindingen, en in het verlengde hiervan ons onderzoek, focussen hoofdzakelijk op de neurofysiologische mechanismen die ten grondslag liggen aan motorische controle en leren bij gezonde personen. Om desbetreffende processen beter te begrijpen, gebruiken we onderzoek paradigma’s waarbij studie deelnemers complexe taken uitvoeren met één of meerdere ledematen al dan niet in combinatie met niet invasieve hersenstimulatie. Om de onderliggende processen in kaart te brengen, gebruiken we vaak een multimodale aanpak waarbij volgende technieken aan bod kunnen komen: transcraniële magnetische stimulatie (TMS), transcraniële direct current stimulatie (tDCS) en/of medische beeldvormingstechnieken zoals elektro-encefalografie (EEG), magnetische resonantie beeldvorming (MRI) en positron emissie tomografie (PET).
Een tweede doelstelling was om de laatste stand van zaken op te pikken van hoe het hersenstimulatie onderzoek zich zal ontwikkelen in de komende jaren. Alhoewel er een zeer uitgebreid aanbod in topics was, sprongen voor ons vooral de technische ontwikkelingen rond gecombineerde protocollen die gebruik maken van transcraniële stimulatie (TMS) en elektro-encefalografie (EEG) in het oog, zoals onder andere bij gesloten-lus stimulatie en multilocus TMS. Gesloten-lus stimulatie is interessant omdat deze applicatie het mogelijk maakt om hersenstimulatie af te stemmen op hersenactiviteit die in real-time gemeten wordt met EEG. Dankzij deze ontwikkeling zullen interventies in de toekomst veel efficiënter worden. Bij Multilocus TMS is het design van de stimulatie spoel zodanig opgebouwd dat er snel kan gewisseld worden tussen stimulatie locaties zonder de spoel fysiek te moeten verplaatsen. Dit laat onderzoekers toe interacties tussen hersenregio’s die zich kort bij elkaar bevinden te analyseren. Op termijn zal deze toepassing geïntegreerd worden in een TMS-EEG helm, waarbij ook gebruik zal worden gemaakt van het gesloten lus principe.
Over het algemeen was het een boeiende conferentie en is het duidelijke dat enkele technische ontwikkelingen in een stroomversnelling zitten. Het was ook aangenaam om nog eens face-to-face te kunnen communiceren over onderzoek en nieuwe contacten te leggen met andere onderzoekers die gelijkaardige interesses hebben.
Hamish Binnie, Hanneke van Dijk, Eva Dijkstra, Priya Gajadien, Hannah Meijs, Amourie Prentice, Renée Rouwhorst, Nikita van der Vinne, Helena Voetterl, Lauren Zwienenberg, onderzoekers bij Brainclinics Nijmegen:
Leuk om, ondanks COVID-19, met een groep van 12 van Brainclinics bij het congres aanwezig te zijn. Iedereen heeft bijgedragen in de vorm van een symposium of poster, waardoor het congres ook een goede mogelijkheid was om te oefenen met presenteren en discussies. Er waren veel interessante symposia en posters, en interessante en gevarieerde keynote praatjes over state-of-the-art onderzoek. Opvallend waren de vele presentaties over ‘connectome-based neuromodulation’. Naast het bijwonen van het congres was er ook nog tijd om Charleston te verkennen en een kleine roadtrip eraan vast te plakken. Het was een fantastische mogelijkheid voor ons als jonge onderzoekers om belangrijke wetenschappers in het veld te ontmoeten en om te netwerken!
Iris Dalhuisen, onderzoeker bij het Radboudumc in Nijmegen:
Wat een mooie kans om bij zo’n grootschalig en toch specialistisch congres aanwezig te mogen zijn! Ik ben tijdens mijn opleiding ook wel bij congressen geweest, maar het is toch anders wanneer het over je eigen vakgebied gaat. Het congres was zowel verdiepend als verbredend; naast dat ik nieuwe inzichten op heb kunnen doen op het gebied van rTMS heb ik ook veel geleerd over vormen en toepassingen van hersenstimulatie waar ik nog minder bekend mee was.
27-08-2021
​
Begin dit jaar verscheen er een artikel waarin data van 103 verschillende centra en ruim 5000 patiënten met een depressie gecombineerd werd. Ongeveer de helft van deze groep werd met HF-rTMS behandeld. Rond de 60% van de patiënten liet response zien op deze behandeling, terwijl ruim 30% in remissie was. Daarnaast werd er geen verschil gevonden tussen de effectiviteit van het 'standaard' HF-rTMS protocol met een ITI van 26 seconden en het 'dash' protocol met een kortere ITI.
​
Dit artikel is te vinden op de volgende pagina
​
30-03-2021
​
Recentelijk heeft prof. dr. Odile van den Heuvel van Zorginstituut Nederland 2,8 miljoen toegekend gekregen voor een grote multi-center studie naar de (kosten)effectiviteit van magnetische hersenstimulatie (TMS) voor mensen met een obsessief-compulsieve stoornis (OCD), die onvoldoende profijt hebben van exposure therapie.
​
Meer informatie over deze toekenning is te lezen op de pagina van Zorginstituut Nederland
​
Recentelijk heeft dr. Sjoerd van Belkum, onderdeel van onze strategische commissie, de derde prijs gekregen voor beste artikel geschreven door een arts in opleiding tot specialist van het Tijdschrift voor Psychiatrie. Het betreft een artikel waarin een voorstel voor een behandelprotocol voor rTMS voor depressie wordt besproken.
Meer informatie over deze prijs is te lezen op deze pagina.
Het artikel zelf is te lezen via: https://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/60-2018-11-artikel-vanbelkum.pdf